Gecikmeli regresyon modelleri değişkenler arasındaki ilişkilerin farklı zaman dilimlerine yayıldığı durumlarda kullanılmaktadır.
Yani, bağımlı değişkenin t dönemindeki değeri Yt, bağımsız değişkenin aynı dönemdeki değeri Xt‘nin yanısıra daha önceki dönem değerleri olan Xt_, ve X(1‘ye de bağlı olabilir. İşte, bağımlı değişkenin belli bir dönemdeki değeri ile bağımsız değişkenin farklı dönemlerdeki değerleri arasındaki bu ilişkileri gecikmeli ilişkiler ve bu ilişkileri belirlemeye çalışan modellere de gecikmeli regresyon modelleri denmektedir.
Gerçekten de iktisadi hayat statik olmayıp, dinamik bir süreçtir. Dolayısıyla, değişkenler arasında gecikmeli ilişkiler, bir ölçüde, genellikle var olan bir durumdur. Örneğin, cari tüketim, cari gelirin yanında önceki gelir düzeylerine de bağlıdır.
Ct = b0-ı-b,Yt f – b2Yt_, + b3Yt_,,-ı-ut
ilişkisinde, cari tüketim, cari gelir, bir ve iki dönem önceki gelirlere bağlıdır. İnsanlar tüketim alışkanlıklarını hemen değiştiremezler. Önceki gelir düzeylerine göre belirli bir tüketim davranışına giren bir tüketici, geliri değiştiği zaman hemen bu yeni gelir düzeyine göre bir tüketim davranışına girmeyip; bunu zamanla değiştirir.
Geliri artan birisi ancak belli bir zaman sonra yeni gelirine göre (zengin birisi gibi) yaşamaya başlar. Bir anda geliri artan bir kimsenin eski tüketim düzeyinden yeni tüketim düzeyine geçmesi arasında bir zaman boşluğu ve bir gecikme vardır. Örneğimizde, gelir artışının, tüketime etkisi üç yıla yayılmaktadır. Burada, bağımsız değişkenin, bağımlı değişken üzerindeki etkisi, bağımsız değişkenin belirli sayıdaki geçmiş değerleri arasında dağıtılmış olmaktadır. Bağımsız değişkenlerin, sadece bağımsız değişkenin cari ve gecikmeli değerlerinden oluştuğu bu modellere “dağıtılmış gecikme modelleri” denmektedir.
Cari tüketim, cari ve geçmiş dönem gelirlerine bağlı olacağı gibi, bunlarla birlikte, geçmiş dönem tüketimlerine de bağlı olabilir. Bu durumda yukarıdaki tüketim fonksiyonu,
Cl = b0 + b|Y1 + b2Y.| + b,C_|-.-b4ClJ + u1
biçiminde olur. Burada, bağımsız değişkenler arasında, hem bağımsız değişkenin gecikmeli değerleri ve hem de bağımlı değişkenin gecikmeli değerleri yer almaktadır. Bu tür modellere de “otoregresif modeller” denmektdir.
Gecikmeli ilişkilerle ilgili örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bir malın fiyat, kalite ve reklamında meydana gelen değişmelere, tüketicilerin bu mala olan taleplerin-deki değişmeler belli bir gecikme ile ortaya çıkabilir. Yine, devletin iktisadi politikalarında meydana gelen değişmelere, ekonomik birimlerin (kişi ve firmaların) tepkileri belli bir gecikmeyle olur.
Örneğin, faizlerin değişmesi karşısında yatırımların, para arzındaki değişmelere enflasyonun ve devalüasyona karşı dış ticaretin tepkisi bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bu gecikme süresinin bilinmesi devlet ve firmalar açısından oldukça önemlidir. Zira, devlet ve firmalar bir iktisadi karar alırken bu kararın etkisinin ne zaman görülebileceğini bilmek isterler. İstenen bu bilgi, bir ölçüde, gecikmeli değişkenlerin modellere alınmasıyla sağlanabilmektedir.
Gecikmeli değişkenlerle, belli bir zaman sonra meydana gelebilecek iktisadi olay ve davranışlar şimdiye uyarlanabilmektedir. Ancak, iktisat teorisi bu uyarlama süreci ve gecikme uzunluğu konusunda yeterli bilgiyi verememektedir.
Modelde kaç gecikmeli değişken yer alacağını, iktisat teorisinden öğrenmek mümkün değildir. Uygulamada, çeşitli gecikmeli regresyon modelleri denenerek; istatistik kriterlere göre en iyi uyumu gösteren model seçilir.